Over Paul Poiret gesproken ...

 

Zoals jullie in mijn vorige blog lazen was het Marcel Rochas die de eerste parfumflessen tentoonstelling ooit opende. in 1946. Maar, zijn grote voorbeeld hierin was Paul Poiret, de couturier die volgens hem het best in staat was geur, verpakking en naam van een parfum tot een drie-eenheid te smeden. Ere wie ere toekomt.

 

Ook hij was het die als eerste couturier een eigen parfum bedacht, de rokken korter liet worden en de corsetten liet verdwijnen.

 

Hij was een innovator, maar, in tegenstelling tot Coco, geen geweldige zakenman. Waar zij praktisch was, was hij een dromer. Zich altijd identificerend met de kunstenaars van zijn tijd.


Altijd geïntrigeerd door de mysterieuze symboliek van parfum, lanceerde hij in 1911 een volledig parfumerie bedrijf met laboratorium, glasfabriek en verpakking faciliteiten of zijn beeld over wat een parfum zou moeten zijn door geur, fles en verpakking te laten samensmelten tot een drie-eenheid.


Poiret omhelsde zijn geuren, zoals ook zijn feesten weelderige fantasieën waren van zijn verbeelding, in glorieuze maar dure flacons, soms van hand geblazen glas, versierd met namen vanuit de oude mythen en sagen.


Omdat hij bekend stond als de pasja van Parijs was het logisch dat een meerderheid van zijn parfums een orientaalse uitstraling hadden. Meestal gecomponeerd door Almeras, die later Joy voor Jean Patou creëerde.


Het lot van de Poiret had heel anders kunnen zijn als hij het potentieel had gezien om de Poiret-naam via zijn parfums aan een breder publiek bekend te maken. Maar in plaats van hem Poiret te noemen, noemde hij het bedrijf Les Parfums de Rosine, naar een van zijn dochters. Anderzijds omringde hij zich met bekende kunstenaars, actrices, vormgevers, schrijvers. Hij was de eerste couturier die een celeb werd en liet bekende actrices zijn parfum ondertekenen.

 

Poiret overtuigde zijn couture-klanten ervan dat parfum het natuurlijke gevolg was van mode. Die jurk past wonderwel bij je, vertelde hij ze, maar leg een druppel van mijn parfum op de zoom, en de jurk zal je verrukkelijk maken!

 
De veranderingen veroorzaakt door de Eerste Wereldoorlog zagen de sterrol van Poiret verdwijnen. Hij  ging ervandoor om in de oorlog te vechten en liet couturiers achter die ofwel vrouwelijk of te oud waren om te vechten om hun carrière te bevorderen.


Zijn enige creatie tijdens de oorlog was Sang de France, een scharlaken getint parfum dat in een hartvormige fles kwam. Poiret verkocht de rechten van zijn couture-bedrijf aan zijn donateurs in 1925 en het Rosine-bedrijf werd geliquideerd in 1929. Hij stierf in 1944 in de vergetelheid.


Toch praten we nog over zijn:


Bosquet d'Apollon,  Antinea Au Fond de la Mer, Aladin, Borgia, Le Fruit Defendu, Le Mouchoir de Rosine, Parfum de Ma Marraine.

 

Meer lezen over Poiret? klik hier

 

Zij is erdoor geinspireerd, en heeft hier ook weer iets van geleerd, Zij zal haar Vintage Parfums onder een breder publiek bekend maken en zal ieder afzonderlijk verrukkelijk maken! En ja, ook de feesten van Vintage'Lein zijn weelderige fantasiën van haar verbeelding!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.