Weer even onder ons!

Gepubliceerd op 20 juli 2025 om 18:29
​L.S.,
 
Ik zat weer eens, zoals vaak, achter mijn laptopje in afwachting van iets moois, bijzonders, leerzaams op het wereld wijde web dat mij zou willen vinden. En, slecht voor mijn portemonnee, gevonden word ik, altijd! 
 
Het Algo Ritme drong zich weer aan. Wat nu weer? Deze keer met het boekje Powder Compacts van Miller's. A Collector's Guide.
Je snapt dat het me meteen aansprak. Ik had een excuus er een zoveelste boek(je) bij te kopen.. Ik zou hiermee mijn kennis vergroten rond mijn enorme verzameling Poeder Compacts. En, voor ik het wist lag het op mijn deurmat. En ik zal alvast iets van de inhoud met je delen.
 
Ik, Houpette, die mijn naam en passie heb ontleend aan deze kunstwerkjes door de geschiedenis mij nagelaten, heb me altijd  verwonderd over de talloze ontwerpen, het gebruik van de materialen, de symbolische en culturele waarde. 
 
Uit het boekje:
 
Waar cosmetica  over het algemeen in de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd niet geaccepteerd werd, kwam hier in de jaren 20 verandering in doordat vrouwen buiten de deur gingen werken en een eigen loonzakje kregen en zich deze aanschaften.
 
Parijs was in die tijd de Fashion Hoofdstad,   maar veel van de compact poeders werden ook in Engeland verkocht. Het duurde dan ook niet lang voor ze hier compacte tins met geperst poeder zelf op de markt brachten. Godets werden ze genoemd. Ook bekend als Vanity Cases of Vanity's. Deze drie benamingen werden veelal gebruikt bij advertenties en reclames tot aan de jaren 50. Toen werden de Compacts algemeen geaccepteerd als Poeder Doosjes en de Vanity's  bevatten zowel poeder als lipstick, rouge etc...
 
De International Exhibitie of Decoratie and Modern Industrial Art die in 1925 te bezoeken was in Parijs had een enorm effect op het design van luxe goederen, zo ook op de compact poeders. Eind jaren 20 en begin jaren 30 kregen de poederdoosjes klepjes en schuifjes zodat er een weinig poeder per keer uit kon komen. 
 
Begin  jaren 30 werd bioscoop bezoek de belangrijkste vorm van ontspanning. Veel vrouwen keken de looks  af van van de grote sterren zoals Greta Garbo of Jean Harlow. De compacts werden groter (soms wel 13 cm) en minder discreet. Men stond steeds toleranter tegenover het gebruik van cosmetica. Vanity Cases werden veelal gebruikt bij fomele gelegenheden. Roken werd sjiek gevonden en veel Vanity Cases kregen dan ook ruimte voor wat sigaretten.
 
Midden jaren 30 kwamen er twee nieuwe soorten bij, Namelijk de Flapjack en de Super Flapjack. Geïmporteerd uit Europa en het Verre Oosten. De Flapjack voor de smallere uitgave, de Super Flapjack lijkend op een opvouwbare camera met sluiterknoppen om deksels te openen en film opwind knoppen voor het vasthouden van lipsticks. Designs in deze periode waren veelal geometrisch, nautisch, of het design bestond uit o.a. palmbomen honden, crinoline ladies.
 
De productie van de compacts stopte door het uitbreken van de 2e Wereld Oorlog. Er weren fabrieken gebombardeerd en er kwamen strenge restricties vanuit de Overheid met betrekking tot het gebruik van metaal. 
 
Na de oorlog in de jaren 50 beloofde het een tijd te worden van  Luxe en Glamour.  Het Festival Britain en de Kroning van Elizabeth zorgde voor hoogtijdagen met betrekking tot de productie en verkoop van de Poeder Compacts.merken als Stratton, Vogue, Kigu, Mascot, Margaret Rose, Melissa, Flamingo en Le Rage deden hier hun voordeel mee en werden groot. 
Naast de Poeder Compacts werden er nu ook Creme Poeders op de markt gebracht en werden meer en meer geliefd.
 
Midden jaren 50 kwam daar ook de vloeibare make up  en andere cosmetica producten bij Zo stopte in 1997 de laatst overgebleven fabrikant Laughon & Sons (overgenomen door Cork Int) de productie. Helaas.
 
De compacts hebben een rijke geschiedenis. In vele families ontbraken ze niet op de kaptafel. Ze werden vaak als een erfstuk doorgegeven van generatie op generatie al dan niet gekoppeld aan een bepaalde gebeurtenis of met een speciale betekenis.
 
Ik vind het Heerlijk erover te lezen en schrijven, want,
Het zijn toch immers altijd de Herinneringen die blijven!
 
Met de meeste Hoogachting,
 
Houpette
20.07.2025

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.